ΕΤΟΠΑ

  Εργαστήριο Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ο Σωτήρης Καρκαλάκος είναι  Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έλαβε Πτυχίο (BA) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc) στα Χρηματοοικονομικά από το Florida Atlantic University (ΗΠΑ) και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά από το University of Illinois at Urbana-Champaign (ΗΠΑ).

Έχει εργαστεί στο University of Exeter (Αγγλία), στο Keele University (Αγγλία), στο DePaul University (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), καθώς και στο University of Illinois at Urbana-Champaign (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην περιφερειακή ανάπτυξη, στο φορολογικό ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, στη μικροοικονομετρία και στην ανάλυση χωροταξικών σειρών. Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Canadian Journal of Economics, το European Economic Review, το Regional Science and Urban Economics, το Journal of Macroeconomics και το Journal of Applied Economics, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Παράλληλα, είναι ακαδημαϊκός κριτής στο European Economic Review, στο Canadian Journal of Economics, στο Journal of Urban Economics και στο Journal of Applied Economics. Τέλος, συμμετέχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Κλαίρη Οικονομίδου είναι Καθηγήτρια στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τα τέλη του 2009 έως και το 2014 ήταν Επίκουρος Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα. Πριν γίνει μέλος στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ήταν Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Utrecht School of Economics, Utrecht University) στην Ολλανδία από το 2004 μέχρι και το 2009. Αρχές του 2004 και για έξι μήνες ήταν ασκούμενη στη EUROSTAT (EU Commission) στον Τομέα Εμπορίου στο Λουξεμβούργο.

Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee (2004), Masters στην Οικονομική Επιστήμη (M.A.) από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη (2000), και βασικό πτυχίο (BSc) στα Μαθηματικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1997).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζονται στα πεδία της Οικονομικής Μεγέθυνσης και Ανάπτυξης και Διεθνούς Εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, η τρέχουσα έρευνά της μελετά το ρόλο της παραγωγικότητας, τεχνολογίας, αποδοτικότητας και εμπορίου στη μεγέθυνση των χωρών (βιομηχανιών).

Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά όπως European Economic Review, Journal of Development Economics, Journal of Economic Behavior and Organization, μεταξύ άλλων, και χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς (ERC grant) και εθνικούς (ESPA) πόρους.

Η Μαργαρίτα Τσούτσουρα είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έλαβε το διδακτορικό της στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Columbia, το μεταπτυχιακό της στα χρηματοοικονομικά από το Haas School of Business του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, και το πτυχίο της στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά στην Ελλάδα.

Η τρέχουσα έρευνά της αφορά στη μελέτη της εμπειρικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων, της επιχειρηματικής χρηματοδότησης, τις οικογενειακές επιχειρήσεις, και τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση. Η πιο πρόσφατη ερευνητική μελέτη της αφορά το εάν οι μέτοχοι μπορούν να πειθαρχήσουν τους διευθυντές μέσω ενός μηχανισμού ετήσιας εκλογής. Η δουλειά της για τη φοροδιαφυγή βραβεύτηκε στο 2013 από το Wharton School-WRDS ως το καλύτερο εμπειρικό οικονομικό άρθρο. Η υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και το βραβείο WFA Trefftzs είναι μεταξύ των ποικίλων τιμητικών διακρίσεων και υποτροφιών της Μαργαρίτας.

Πέρα από την έρευνά της, η Μαργαρίτα Τσούτσουρα έχει επίσης διδακτική εμπειρία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο πρόγραμμα Masters of Science στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Βασίλειος Ζίκος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Ινστιτούτου για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Thai Chamber of Commerce (UTCC).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην εφαρμοσμένη μικροοικονομική και τα συμπεριφορικά οικονομικά.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Loughborough και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά.

Email:  info_etopa@unipi.gr

 

Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς

Γραφείο 531