ΕΤΟΠΑ

  Εργαστήριο Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ο Σωτήρης Καρκαλάκος είναι  Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έλαβε Πτυχίο (BA) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc) στα Χρηματοοικονομικά από το Florida Atlantic University (ΗΠΑ) και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά από το University of Illinois at Urbana-Champaign (ΗΠΑ).

Έχει εργαστεί στο University of Exeter (Αγγλία), στο Keele University (Αγγλία), στο DePaul University (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), καθώς και στο University of Illinois at Urbana-Champaign (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην περιφερειακή ανάπτυξη, στο φορολογικό ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, στη μικροοικονομετρία και στην ανάλυση χωροταξικών σειρών. Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Canadian Journal of Economics, το European Economic Review, το Regional Science and Urban Economics, το Journal of Macroeconomics και το Journal of Applied Economics, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Παράλληλα, είναι ακαδημαϊκός κριτής στο European Economic Review, στο Canadian Journal of Economics, στο Journal of Urban Economics και στο Journal of Applied Economics. Τέλος, συμμετέχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Κλαίρη Οικονομίδου είναι Καθηγήτρια στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τα τέλη του 2009 έως και το 2014 ήταν Επίκουρος Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα. Πριν γίνει μέλος στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ήταν Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Utrecht School of Economics, Utrecht University) στην Ολλανδία από το 2004 μέχρι και το 2009. Αρχές του 2004 και για έξι μήνες ήταν ασκούμενη στη EUROSTAT (EU Commission) στον Τομέα Εμπορίου στο Λουξεμβούργο.

Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee (2004), Masters στην Οικονομική Επιστήμη (M.A.) από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη (2000), και βασικό πτυχίο (BSc) στα Μαθηματικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1997).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζονται στα πεδία της Οικονομικής Μεγέθυνσης και Ανάπτυξης και Διεθνούς Εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, η τρέχουσα έρευνά της μελετά το ρόλο της παραγωγικότητας, τεχνολογίας, αποδοτικότητας και εμπορίου στη μεγέθυνση των χωρών (βιομηχανιών).

Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά όπως European Economic Review, Journal of Development Economics, Journal of Economic Behavior and Organization, μεταξύ άλλων, και χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς (ERC grant) και εθνικούς (ESPA) πόρους.

Ο Παναγιώτης Φώτης είναι διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) και εργάζεται στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατέχει Mphil και Msc στην οικονομική επιστήμη από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και Ο.Π.Α. – Ε.Κ.Π.Α.

Η Διατριβή του εστιάζεται σε θέματα Πολιτικής Ανταγωνισμού και Βιομηχανικής Οργάνωσης. Είναι προϊστάμενος Διεύθυνσης της Γ.Δ.Α. της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια: Ο.Π.Α., Πειραιώς, Στερεάς Ελλάδας τα μαθήματα της Μικροοικονομικής, Οικονομικά του Περιβάλλοντος και Αξιολόγησης Επενδύσεων.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, ενώ είναι ο συν-συγγραφέας του βιβλίου ‘The Competitive structure of Gasoline Industry, Gazoline Price Asymmetries Across the Globe’.

Ο Δημήτριος Καραμπίνος είναι ο αρχηγός της ομάδας στο Τμήμα Διαγνωστικών και Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), οδηγώντας την ομάδα του σώματος Μαγνητικού Συντονισμού Έρευνας από το Σεπτέμβριο του 2012. Έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2003. Το 2008, έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Illinois at Urbana-Champaign. Μεταξύ του 2009 και του 2012, ήταν υπότροφος μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ερευνητική Ομάδα για την ποσοτική απεικόνιση του μυοσκελετικού συστήματος του Τμήματος Ακτινολογίας και Βιοϊατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Μαργαρίτα Τσούτσουρα είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έλαβε το διδακτορικό της στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Columbia, το μεταπτυχιακό της στα χρηματοοικονομικά από το Haas School of Business του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, και το πτυχίο της στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά στην Ελλάδα.

Η τρέχουσα έρευνά της αφορά στη μελέτη της εμπειρικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων, της επιχειρηματικής χρηματοδότησης, τις οικογενειακές επιχειρήσεις, και τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση. Η πιο πρόσφατη ερευνητική μελέτη της αφορά το εάν οι μέτοχοι μπορούν να πειθαρχήσουν τους διευθυντές μέσω ενός μηχανισμού ετήσιας εκλογής. Η δουλειά της για τη φοροδιαφυγή βραβεύτηκε στο 2013 από το Wharton School-WRDS ως το καλύτερο εμπειρικό οικονομικό άρθρο. Η υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και το βραβείο WFA Trefftzs είναι μεταξύ των ποικίλων τιμητικών διακρίσεων και υποτροφιών της Μαργαρίτας.

Πέρα από την έρευνά της, η Μαργαρίτα Τσούτσουρα έχει επίσης διδακτική εμπειρία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο πρόγραμμα Masters of Science στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κυρίτσης είναι πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Khalifa στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπήρξε καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Illinois at Urbana-Champaign, στην οποία εντάχθηκε το 2002. Υπήρξε, επίσης, μεταδιδακτορικός συνεργάτης και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Yale. Είναι Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού International Journal of Alternative Propulsion and the Journal of Energy Engineering και υπηρετεί μέλος της συντακτικής ομάδας του Combustion and Flame.

Ο Βασίλειος Ζίκος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Ινστιτούτου για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Thai Chamber of Commerce (UTCC).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην εφαρμοσμένη μικροοικονομική και τα συμπεριφορικά οικονομικά.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Loughborough και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά.

Ο Γεώργιος Δέλτας κατέχει τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana-Champaign. Έλαβε το διδακτορικό του στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Yale και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Yale. Αποφοίτησε B.Sc. στα Οικονομικά από το Massachusetts Institute of Technology.

Email:  info_etopa@unipi.gr

 

Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς

Γραφείο 531